Grote stadstuin in Den Haag met een vijver, wadi, kikkers en veel vogels
Astrid kocht haar huis grotendeels om de tuin, die met ruim 220 vierkante meter erg veel potentieel had, maar nog wel met een lange weg te gaan. Ze benaderde me met de wens om van haar tuin een groene oase te maken, waar het voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren en insecten een paradijs kan zijn, en natuurlijk ook voor haar en haar hond!
Schetsontwerp
Waarin in de hoofdrol staat: weinig bestrating, waar mogelijk hergebruik van materiaal en planten uit de tuin, veel groen en water.
Astrid besloot dat ze toch nog minder bestrating wilde dan aanvankelijk het idee was. Het grotere ronde terras uit de schets maakt dus plaats voor een extra border en de hele tuin gaat beplant worden met een mix van bomen, vaste planten en uitbundige zadenmixen.



Eerst is het overschot aan bestrating verwijderd, waarbij de grote gele tegels opgehaald zijn door een blije liefhebber om her te gebruiken. Ook kwamen er heel veel klinkers onder het afdakje vandaan, dus daar konden stapelmuurtjes van gemaakt worden. Vervolgens heeft Astrid die zelf ingezaaid met een zaadmix speciaal samengesteld voor dat soort los gestapelde muurtjes. Vervolgens was het tijd om een groot gat te graven voor de vijver. De uitgegraven aarde werd gemixt met zand dat onder de bestrating vandaan was gekomen en het grind uit de tuin om zo een heuveltje te maken naast de vijver. Het is een mini-versie van een ‘puinduin’, zoals er in Den Haag meerdere van zijn. Deze zal later ingezaaid worden met bloemzaad.
Vijver en wadi
Het diepste gedeelte zorgt voor koel water en een plek waar libelle’s hun eitjes kunnen leggen. Ook de grote waterlelie wordt helemaal onderin geplant.
“dAAn heeft mijn tuin omgetoverd van een saaie, rechttoe, rechtaan
tuin met veeel steen tot een werkelijk groen paradijsje!”
Na de aanleg
Het is nu wat later in het voorjaar en alles wordt groter en groener. De bloemzaden zijn zich aan het ontwikkelen tot uitbundige bloeiers. Het oude afdakje is een nieuw leven als pergola begonnen met houtsnippers als ondergrond.
Links onder op de foto is één van de stapelmuurtjes te zien.
Na heel veel regen, een klein beetje zon en een paar maanden geduld is het resultaat een explosie van uitbundige groeiers en bloeiers.
Als je interesse hebt in Astrid’s volledige referentie, waarin ze omschrijft hoe ze het proces van haar tuintransformatie heeft ervaren, lees het hier!
Als kers op de taart
besloot de witte waterlelie te gaan bloeien aan het einde van de zomer. De rode waterlelie laat nog even op zich wachten.